Všimli ste si … alias kto si bez viny?

6. júna 2010, Steve II, Na cirkevnu nôtu ...

Cirkev mala podstatný vplyv na chod dejín v Európe. Dokonca aj jeden zo základných európskych dokumentov (že by preto že si to väčšina európskej populácie želá?) začína slovami „Čerpajúc inšpiráciu z kultúrneho, náboženského a humanistického dedičstva Európy …“. Hodnotenie histórie ponechám kompetentným. Všimli ste si však niektoré súčasné príklady správania sa cirkvi pre ľudskú spoločnosť?

Nedávno sa prevalili škandály zaváňajce zneužívaním či dokonca pedofíliou. U nás sa k tomu pridružili aj finančné škandály (napríklad predaj cirkevných pozemkov a diskutabilné zavedenie peňazí do účtovníctva, predaj umeleckých diel po revolúcii do zahraničia). Podstatné a zarážajúce na tom však je, že cirkev sa snažila a snaží prekrúcať fakty a kryť páchateľov týchto zločinov. Nedávno zverejnené dokumenty dokazujú, že súčasný najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi o týchto odporných činoch nie len že vedel, ale sa aj aktívne podielal na tom, aby sa páchatelia vyhli trestnému stíhaniu. Takéto správanie je jasným príkladom opovrhovania svetskými zákonmi v krajinách, kde sa tieto prípady stali.

Ak sa vrátime k základným dokumentom EU, tak tiež volajú rovnoprávnosti medzi pohlaviami. Všimli ste si, že niektoré cirkvi vôbec neuznávajú ženy (resp. ich považujú iba za rodičky detí)? Väčšinová cirkev v Európe ich vôbec nepustí do svojich štruktúr a neumožňuje im zastávať zodpovedné miesto v ich hierarchii.

Všimli ste si aj podobnosť v správaní politických strán, ktoré majú v názve slovo „kresťanské“? Jedna zo strán rovnakým spôsobom zakrýva fakty o financovaní jej činnosti a propagandy z nakradnutých peňazí teraz uložených v daňových rajoch. Po tom čo si táto strana zvolila pod tlakom svojich sympatizantov ženu ako volebnú líderku, tak ňou opovrhuje. Ako inak si možno vysvetliť fakt, že keď sa opýtali podpredsedu strany na názor na politický duel ich volebnej líderky s premierom tak odpovedal, že ho nevidel, lebo bol sa bicyklovať v Tatrách. Cirkev má od demokracie a akceptovania iného názoru poriadne ďaleko. Ba dokonca zrejme iný názor nie je schopná akceptovať. Rovnako ako u nás pred nedávnom exkomunikovala troch kňazov sa zachovala aj strana SDKÚ, keď za odlišný názor zrušila svoj miestny bratislavsky zväz a „exkomunikovala“ 32 členov, včítane Braňa Zahradníka. Ako sa dajú skĺbiť kresťanstvo a demokracia? Všimli ste si, že strany ktoré majú v názve kresťanské sa znížili k negatívnej volebnej kampani a osočovaniu? Kde ostalo to kresťanské „kto si bez viny hoď do mňa kameňom“?. Na aké náboženské dedičstvo sa vlastne Európa odvoláva?