Biskupi sú nervózni …

20. augusta 2010, Steve II, Na cirkevnu nôtu ...

Zdá sa že konečne dozrel čas na riešenie otázky financovania cirkví v našej krajine. Pozitívne vnímam najmä avizovanú celospoločenskú diskusiu.Symboly

Táto veľmi chýbala pred podpisom zmluvy so Svätou stolicou a mám pocit, že RKC je z takéhoto transparentného procesu zjavne nervózna. Dala to jasne najavo obvinením Daniela Krajcera, že zverejňuje svoje úvahy pred tým, ako ich s RKC/KBS konzultoval (http://spravy.pravda.sk/navrh-cirkevnej-dane-podrazdil-biskupov-fds-/sk_domace.asp?c=A100819_232516_sk_domace_p29). Nuž ale celospoločenská diskusia začína práve zverejnením názorov a úvah, ktoré sú potom diskutované. Dúfam, že predstavitelia RKC/KBS nezúžili svoje predstavy o plošnej diskusií do konzultácie KBS a ministra kultúry. Snáď si nepredstavujú, že budú zverejnené iba názory, ktoré im vyhovujú a len o takých sa bude v spoločnosti diskutovať.

Jozef Kováčik, hovorca KBS sa včera (19.8.2010) na TA3 zmienil, že budúci model by nemal byť pre nikoho diskriminačný. Plne súhlasím s jeho názorom. Áno nemal! Ani nesmie! Zároveň dodávam, že súčasný model diskriminačný je. Diskriminuje tých, čo sa nehlásia k žiadnej z cirkví a musia finančne formou časti svojich daní, na ne prispievať! (http://www.culture.gov.sk/uploads/lJ/ek/lJek77DDjnZQz-MyzeZxtw/poskytnute-prostriedky-zo-statneho-rozpoctu-v-rokoch-2000-az-2009.pdf)

Treba si uvedomiť, že je tu pomerne veľká skupina ľudí, ktorí nechcú, aby boli aj ich peniaze použité na chod cirkevných organizácií. Buď sa k žiadnej cirkvi nehlásia, alebo ak, tak len formálne. Možno boli pokrstení, ale nepraktizujú žiadne náboženské rituály, nenavštevujú kostoly z titulu viery, ani striktne nedodržiavajú náboženské pravidlá. Týchto ľudí súčasný stav financovania diskriminuje. Núti ich finančne podporovať cirkvi napriek tomu, že im Ústava Slovenskej republiky zaručuje slobodu viery a vyznania.

Plne podporujem celospoločenskú diskusiu. Mala by sa však uberať tým smerom, aby najprv riešila otázku spomenutej skupiny občanov, ktorí nechcú (pretože nemajú dôvod) prispievať na cirkevné organizácie. No a tí ostatní nech si následne upravia svoj vzťah aj spôsob finančného príspevku k príslušnej cirkvi. Preto sa mi najviac pozdáva model, v ktorom by tí ktorí cítia príslušnosť k niektorej z cirkví pre ňu odviedli napríklad 1% dane naviac. Ale to už je na nich ako si upravia vzájomný vzťah. Pre mňa je dôležité, aby skupinu nehlásiacu sa k žiadnej z u nás registrovaných cirkví nikto nenútil na ne prispievať, tak ako je to dnes. Iba taký model môže byť spravodlivý pre všetkých.

http://www.dio.sk/pdefka/farska_republika.pdf