Založ si blog

Všimli ste si … alias kto si bez viny?

Cirkev mala podstatný vplyv na chod dejín v Európe. Dokonca aj jeden zo základných európskych dokumentov (že by preto že si to väčšina európskej populácie želá?) začína slovami „Čerpajúc inšpiráciu z kultúrneho, náboženského a humanistického dedičstva Európy …“. Hodnotenie histórie ponechám kompetentným. Všimli ste si však niektoré súčasné príklady správania sa cirkvi pre ľudskú spoločnosť?

Nedávno sa prevalili škandály zaváňajce zneužívaním či dokonca pedofíliou. U nás sa k tomu pridružili aj finančné škandály (napríklad predaj cirkevných pozemkov a diskutabilné zavedenie peňazí do účtovníctva, predaj umeleckých diel po revolúcii do zahraničia). Podstatné a zarážajúce na tom však je, že cirkev sa snažila a snaží prekrúcať fakty a kryť páchateľov týchto zločinov. Nedávno zverejnené dokumenty dokazujú, že súčasný najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi o týchto odporných činoch nie len že vedel, ale sa aj aktívne podielal na tom, aby sa páchatelia vyhli trestnému stíhaniu. Takéto správanie je jasným príkladom opovrhovania svetskými zákonmi v krajinách, kde sa tieto prípady stali.

Ak sa vrátime k základným dokumentom EU, tak tiež volajú rovnoprávnosti medzi pohlaviami. Všimli ste si, že niektoré cirkvi vôbec neuznávajú ženy (resp. ich považujú iba za rodičky detí)? Väčšinová cirkev v Európe ich vôbec nepustí do svojich štruktúr a neumožňuje im zastávať zodpovedné miesto v ich hierarchii.

Všimli ste si aj podobnosť v správaní politických strán, ktoré majú v názve slovo „kresťanské“? Jedna zo strán rovnakým spôsobom zakrýva fakty o financovaní jej činnosti a propagandy z nakradnutých peňazí teraz uložených v daňových rajoch. Po tom čo si táto strana zvolila pod tlakom svojich sympatizantov ženu ako volebnú líderku, tak ňou opovrhuje. Ako inak si možno vysvetliť fakt, že keď sa opýtali podpredsedu strany na názor na politický duel ich volebnej líderky s premierom tak odpovedal, že ho nevidel, lebo bol sa bicyklovať v Tatrách. Cirkev má od demokracie a akceptovania iného názoru poriadne ďaleko. Ba dokonca zrejme iný názor nie je schopná akceptovať. Rovnako ako u nás pred nedávnom exkomunikovala troch kňazov sa zachovala aj strana SDKÚ, keď za odlišný názor zrušila svoj miestny bratislavsky zväz a „exkomunikovala“ 32 členov, včítane Braňa Zahradníka. Ako sa dajú skĺbiť kresťanstvo a demokracia? Všimli ste si, že strany ktoré majú v názve kresťanské sa znížili k negatívnej volebnej kampani a osočovaniu? Kde ostalo to kresťanské „kto si bez viny hoď do mňa kameňom“?. Na aké náboženské dedičstvo sa vlastne Európa odvoláva?

Biskupi sú nervózni …

20.08.2010

Zdá sa že konečne dozrel čas na riešenie otázky financovania cirkví v našej krajine. Pozitívne vnímam najmä avizovanú celospoločenskú diskusiu. Táto veľmi chýbala pred podpisom zmluvy so Svätou stolicou a mám pocit, že RKC je z takéhoto transparentného procesu zjavne nervózna. Dala to jasne najavo obvinením Daniela Krajcera, že zverejňuje svoje úvahy pred tým, ako [...]

Hurááá … možeme smelo štrajkovať

31.07.2010

Správa o tom, že nový minister vnútra, pán Lipšic, dá preveriť postup polície pri štrajku kamionistov ma upokojil (http://ekonomika.sme.sk/c/5484599/lipsic-da-preverit-postup-policie-pri-strajku-kamionov.html). Nie kvoli štrajku samotnému, ale myslím že záležitosť má aj celkom iný rozmer. Hneď po voľbách KDH vytiahlo citlivú tému, ktorá polarizuje našu spoločnosť, [...]

Potrebuje táto spoločnosť „Vatikanske zmluvy“?

19.06.2010

Niekoľko dní po voľbách sa opäť objavujú na politickej scéne tzv. Vatikánske zmluvy. Pripomeňme si, že Základná zmluva so Svätou stolicou bola podpísaná vládou vedenou Mikulášom Dzurindom v roku 2000, bez celospoločenskej diskusie (úplné znenie zmluvy: [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Steve II

Mam rad tuto krajinu, Slovensko, moju vlast. Urobim pre nu maximum bez ohladu na to kto ju bude viest. Okrem celej rady inych dovodov aj preto ze respektujem principy demokracie a volu ludi ktori si slobodne zvolili svojich zastupcov. :-)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 22023x
Priemerná čítanosť článkov: 2202x

Autor blogu

Odkazy