Založ si blog

Potrebuje táto spoločnosť „Vatikanske zmluvy“?

Niekoľko dní po voľbách sa opäť objavujú na politickej scéne tzv. Vatikánske zmluvy. Pripomeňme si, že Základná zmluva so Svätou stolicou bola podpísaná vládou vedenou Mikulášom Dzurindom v roku 2000, bez celospoločenskej diskusie (úplné znenie zmluvy: http://www.culture.gov.sk/cirkev-nabozenske-spolocnosti/legislatva/zkony/zakladna-zmluva-medzi-slovenskou-republikou-a-svatou-stolicou).

Prof. JUDr. Jozef Prusák, CSc. k zmluve pred jej podpisom uviedol: “Problém samotnej zmluvy nespočíva v jej prijatí, no v obsahu, ktorý sa jednoznačne vyznačuje doktrinálnym charakterom. Jej filozofia je nebezpečná pre fungovanie ideologicky neutrálneho štátu, občianskej spoločnosti, pre život jednotlivca a celej pospolitosti. Vatikán znovu prehovoril, že existuje iba jedna cirkev, jedna pravda a z tohto titulu si nárokuje na monopol pobožnosti, duchovna a morálky. Nebezpečenstvo spočíva aj v tom, že odopiera vnútorné hodnoty sekularizovanej spoločnosti ľuďom schopným rozmýšľať a konať čestne, ľudsky, na nenáboženskom filozofickom základe.”(http://www.voltaire.netkosice.sk/archive/nabozenstvo/Este%20k%20%20Zakladnej%20zmluve%20medzi%20Slovenskou%20republikou%20a%20Svatou%20stolicou.doc)

Zmluva je jednostranne výhodná pre Rímskokatolícku cirkev a jej súčasťou je požiadavka prijatia ďalších 4 čiastkových zmlúv.

Dve z nich, a to Zmluva o duchovnej službe v ozbrojených silách a zboroch (http://www.culture.gov.sk/cirkev-nabozenske-spolocnosti/legislatva/zkony/zmluva-medzi-slovenskou-republikou-a-svatou-stolicou-o-duchovnej-sluzbe-katolickym-veriacim-v-ozbrojenych-silach) a Zmluva o katolíckej výchove a vzdelávaní (http://www.culture.gov.sk/cirkev-nabozenske-spolocnosti/legislatva/zkony/zmluva-medzi-slovenskou-republikou-o-vzdelavani) boli následne v rokoch 2002 a 2004 podpísané.

Kvôli tretej, Zmluve o výhrade vo svedomí, sa rozpadla druhá Dzurindova vláda, keď KDH odišlo z koalície pre neochotu SDKÚ túto zmluvu podporiť. SDKÚ podľahlo tlaku odporcov zmluvy, ktorá mala byť podpísaná za podivných okolností (http://www.euractiv.sk/rovnost-sanci/clanok/slovensko-kritizovane-za-zmluvu-s-vatikanom). Iste si spomeniete na následný výrok pána Hrušovského, ktorý sa vyjadril o vtedajšom premierovi, že je vierolomný človek. Štvrtá a posledná čiastková zmluva sa týka finančného zabezpečenia katolíckej cirkvi (viď článok 20, bod 1 základnej zmluvy).

Dnes sa téma čiastkových zmlúv opätovne otvára. Hlavným argumentom KDH, ústami jeho predsedu, je že čiastkové zmluvy treba podpísať, lebo sme sa k nim v základnej zmluve zaviazali. Žiaden iný racionálny argument neodznel. Vytiahli zatiaľ iba zmluvu o výhrade vo svedomí. Zrejme si uvedomujú, že otázka financovania Rímskokatolíckej cirkvi zo štátneho rozpočtu v čase veľkého deficitu v štátnej pokladni môže vyvolať oveľa silnejšiu negatívnu reakciu.

Pýtam sa, pre koho je vlastne táto zmluva (včítane čiastkových zmlúv) potrebná? Ak vychádzame z predpokladu, že ľudia, pre ktorých je táto otázka principiálna sú voličmi KDH, tak potom je to iba 4,94% voličov. Áno, 4,94%, a nie 8,52%. KDH pri posledných voľbách dosiahlo 8,52% podiel z odovzdaných platných hlasov, ale iba 4,94% hlasov všetkých platných voličov (k volebným urnám prišlo 58,83% voličov, zdroj: http://app.statistics.sk/nrsr_2010/menu/indexD.jsp?lang=sk). Pre voličov, ktorí neprišli odovzdať svoj hlas vo voľbách je táto téma okrajová, inak by predsa vyjadrli svoj názor. To naznačuje, že táto spoločnosť žiadne čiastkové zmluvy nepodporuje a zrejme ich ani nechce, a možno nechce ani Základnú zmluvu. Záleží na nej len katolíckej cirkvi a jej predĺženej ruke KDH. Cirkev si ňou chce iba upevniť svoje miesto v spoločnosti, ktoré postupne a prirodzene stráca (najmä kvôli neschopnosti sa vysporiadať s vedecko-technickým pokrokom, ale aj kvôli neschopnosti sa vysporiadať so škandálmi zaváňajucimi zneužívaním, ba dokonca pedofíliou).

Základná zmluva so Svätou stolicou podľa môjho názoru nie je v súľade s Ústavou Slovenskej republiky (prvá hlava, prvý oddiel, základné ustanovenia, článok 1, bod 1 (http://www.zbierka.sk/default.aspx?sid=3&category=11&AspxAutoDetectCookieSupport=1).

K výhrade vo svedomí … za celý čas mojej praxe (viac ako 20 rokov po ukončení VŠ) som sa nestretol s tým, že by niekto bol potrestaný za to, že odmietne vykonať niečo, čo je v rozpore s jeho svedomím (a vôbec to nemusí byť čosi, čo má náboženský podtón). Neviem si predstaviť, že by som neponúkol kolegovi pomoc (urobiť niečo za neho) keď viem, že má s tým problém. Neviem si predstaviť pracovať s ľuďmi, ktorí by sa takto nezachovali ku mne, ak by som taký problém mal napríklad ja. Vždy je to o dohode ľudí v kolektíve. Pokiaľ nie je vôľa sa dohodnúť, žiaden zákon to uspokojivo nevyrieši.

Myslím že najmä Rímskokatolícka cirkev má nadštandartné postavenie v našej spoločnosti. Jej veriaci v tejto krajine môžu bez obmedzení prevádzkovať svoju vieru aj náboženské rituály (pokiaľ nie sú v rozpore so zákonmi SR). Tak ako ich táto spoločnosť toleruje, rovnako tolerantní by mohli byť skutoční a presvedčení veriaci a Rímskokatolícka cirkev k tým ostatným. Svoju toleranciu by mohli preukázať napríklad aj tým, že by nežiadali, aby sa na ich vieru skladali všetci ostatní (vo svojom volebnom programe to navrhuje strana SaS aj s finančným vyčíslením, všimnite si bod 98: http://120napadov.sk/osobne-slobody/18). Veď zvyšok spoločnosti nechce nič iné, iba dodržanie Ústavy Slovenskej republiky, kde sa doslova píše: „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.“!

Ďalšie linky súviace s tématikou:
Úplný prepis z rokovania Národnej rady SR 30.11.2000, viď diskusný príspevok P. Kresáka, ktorý upozorňuje na úskalia zmluvy: http://www.psp.cz/cgi-bin/ascii/eknih/1998nr/stenprot/043schuz/s043025.htm
Analýza pripavovanej zmluvy o výhrade vo svedomí: http://www.pramen.info/c/293/vatikanska-zmluva—analyza.htm
Polemika o slobode vierovyznania: http://www.jetotak.sk/slovensko/existuje-na-slovensku-sloboda-vierovyznania

Biskupi sú nervózni …

20.08.2010

Zdá sa že konečne dozrel čas na riešenie otázky financovania cirkví v našej krajine. Pozitívne vnímam najmä avizovanú celospoločenskú diskusiu. Táto veľmi chýbala pred podpisom zmluvy so Svätou stolicou a mám pocit, že RKC je z takéhoto transparentného procesu zjavne nervózna. Dala to jasne najavo obvinením Daniela Krajcera, že zverejňuje svoje úvahy pred tým, ako [...]

Hurááá … možeme smelo štrajkovať

31.07.2010

Správa o tom, že nový minister vnútra, pán Lipšic, dá preveriť postup polície pri štrajku kamionistov ma upokojil (http://ekonomika.sme.sk/c/5484599/lipsic-da-preverit-postup-policie-pri-strajku-kamionov.html). Nie kvoli štrajku samotnému, ale myslím že záležitosť má aj celkom iný rozmer. Hneď po voľbách KDH vytiahlo citlivú tému, ktorá polarizuje našu spoločnosť, [...]

Smerujeme naozaj tam kam očakávame a chceme?

12.06.2010

No a máme po voľbách. Napätie v spoločnosti opäť klesne a väčšina ľudí sa vráti k svojim každodenným radostiam a starostiam. V čase, keď píšem tieto riadky, sú už volebné miestnosti zatvorené a s napätím očakávam prvé (aj keď ešte iba čiastkové) výsledky. Neviem, či je to len môj subjektívny pocit, ale posledná volebná kampaň bola extrémne negatívna, [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Steve II

Mam rad tuto krajinu, Slovensko, moju vlast. Urobim pre nu maximum bez ohladu na to kto ju bude viest. Okrem celej rady inych dovodov aj preto ze respektujem principy demokracie a volu ludi ktori si slobodne zvolili svojich zastupcov. :-)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 22022x
Priemerná čítanosť článkov: 2202x

Autor blogu

Odkazy