Založ si blog

Smerujeme naozaj tam kam očakávame a chceme?

No a máme po voľbách. Napätie v spoločnosti opäť klesne a väčšina ľudí sa vráti k svojim každodenným radostiam a starostiam. V čase, keď píšem tieto riadky, sú už volebné miestnosti zatvorené a s napätím očakávam prvé (aj keď ešte iba čiastkové) výsledky. Neviem, či je to len môj subjektívny pocit, ale posledná volebná kampaň bola extrémne negatívna, často vulgárna, veľmi napätá a v duchu pokusov o ovplyvňovanie voličov rôznymi „výhodami“ aj zvláštna. Ešte pred mesiacom som si nemyslel, že by som niekedy niekam čosi napísal, zapojil sa do politickej diskusie a vyjadril verejne svoj názor. Nechutná volebná kampaň ma však vyprovokovala.

Spôsoby, akým sa to jednotlivé strany snažili robiť boli často na hranici zákona (neviem posúdiť či neboli náhodou až za …) a v niektorých prípadoch som sa až čudoval, čo všetko je v tejto krajine dovolené. Aj niektoré média, či už printové alebo elektronické, prejavili svoju kreativitu a ukázali, že nie sú iba majstrami v narábaní s (pseudo)faktami, ale uchýlili sa aj „zhovaďovaniu“ niektorých politikov. Je úplne jedno ktorých, ide o princíp. Možno tí, ktorí takéto aktivity organizovali by boli prví, čo by hlasno kričali, ak by bolo garde obrátené. Často chýbala vyváženosť. Je až neuveriteľné, čo všetko sa zrodí v hlavách ľudí, ktorí túžia ovládať túto krajinu (bez ohľadu na ich politickú príslušnosť!). Akékoľvek ovplyvňovanie voličov rozličnými, či už priamo finančnými alebo aj inými, (pseudo)výhodami je pre budúcnosť tejto krajiny veľmi nebezpečné. Pokiaľ sa s týmto fenoménom naša spoločnosť rýchle po voľbách nevysporiada, roztočíme špirálu a už nikdy sa nebude môcť dostať k moci nikto, kto by nepoužil rovnako špinavý spôsob, aj keď to bude myslieť so smerovaním akokoľvek úprimne. Ostane to v rovnakej polohe ako poslanecká imunita, ktorú rovnako zo zištných dôvodov nemožno vykoreniť zo spoločnosti.

Dá sa vôbec dôverovať politickému subjektu, ktorý sa uchýli k „špinavej“ predvolebnej kampani, že to so smerovaním krajiny myslí naozaj dobre? Dokážu to vôbec ľudia, ktorí týchto politikov obklopujú a v ktorých hlavách sa rodia aj takéto nápady?

Niektorý bloger v diskusií na inom blogu poznamenal, že sme vypustili džina z fľaše. Zavrime ho rýchle späť a dobre zaštupľujme. Inak prenecháme našu vlasť budúcim generáciám v absolútnom morálnom rozklade.

Bolo by zaujímavé nasimulovať situáciu, či takto vedená kampaň by bola v súľade s volebnými zákomni a morálnymi hodnotami obyvateľov povedzme v Nemecku, Francúzsku, Belgicku, Dánsku … alebo Veľkej Británii. Potom by sme videli, či sa ako spoločnosť k nim približujeme alebo vzďalujeme, alebo ktorým smerom vlastne ideme.

Biskupi sú nervózni …

20.08.2010

Zdá sa že konečne dozrel čas na riešenie otázky financovania cirkví v našej krajine. Pozitívne vnímam najmä avizovanú celospoločenskú diskusiu. Táto veľmi chýbala pred podpisom zmluvy so Svätou stolicou a mám pocit, že RKC je z takéhoto transparentného procesu zjavne nervózna. Dala to jasne najavo obvinením Daniela Krajcera, že zverejňuje svoje úvahy pred tým, ako [...]

Hurááá … možeme smelo štrajkovať

31.07.2010

Správa o tom, že nový minister vnútra, pán Lipšic, dá preveriť postup polície pri štrajku kamionistov ma upokojil (http://ekonomika.sme.sk/c/5484599/lipsic-da-preverit-postup-policie-pri-strajku-kamionov.html). Nie kvoli štrajku samotnému, ale myslím že záležitosť má aj celkom iný rozmer. Hneď po voľbách KDH vytiahlo citlivú tému, ktorá polarizuje našu spoločnosť, [...]

Potrebuje táto spoločnosť „Vatikanske zmluvy“?

19.06.2010

Niekoľko dní po voľbách sa opäť objavujú na politickej scéne tzv. Vatikánske zmluvy. Pripomeňme si, že Základná zmluva so Svätou stolicou bola podpísaná vládou vedenou Mikulášom Dzurindom v roku 2000, bez celospoločenskej diskusie (úplné znenie zmluvy: [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Steve II

Mam rad tuto krajinu, Slovensko, moju vlast. Urobim pre nu maximum bez ohladu na to kto ju bude viest. Okrem celej rady inych dovodov aj preto ze respektujem principy demokracie a volu ludi ktori si slobodne zvolili svojich zastupcov. :-)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 22034x
Priemerná čítanosť článkov: 2203x

Autor blogu

Odkazy