Založ si blog

Cirkev … kto komu platí koníčka?

Picháš do osieho hniezda – napísala mi do komentára jedna blogerka k minulému članku. Ja viem a veľmi dobre si to uvedomujem. Otázky okolo cirkvi sú nadmieru chúlostivá vec a polarizujú spoločnosť. Ľudí možno kategorizovať do 3 skupín.

1. V prvej skupine sú tí čo nedajú na cirkev dopustiť. Napriek prevaleným škandálom zaváňajúcimi zneužívaním, či priamo pedofíliou. Napriek čiernym stránkam histórie. Ak nejdeme priamo do stredoveku, tak v období druhej svetovej vojny (napríklad prevádzkovanie koncentračného tábora spoločne s ustašovcami či kolaborácia s fašistami … atď.). V tejto skupine sú určite aj hlboko veriaci ktorí sa nad tým nezamýšľajú, sú morálne bezúhonní a skutočne sa riadia podľa cirkevných pravidiel (určite si zaslúžia obdiv spoločnosti). Patria sem však aj prospechári, pokrytci a prevracači kabátov. Veď ako možno inak nazvať osoby hlásiace sa ku komunistickému režimu, či sediace priamo v UV KSS, ktoré sa po nežnej revolúcii pretŕčajú na bohoslužbách (najlepšie v priamom televíznom prenose). Pretvarovali sa vtedy a či teraz? Cirkev ich však rada príjme pod svoje krídla. Majú moc a schopnosť sa prispôsobiť, preto sú pre ňu dôležití.

2. Do druhej radím ľudí ktorí buď nemajú vyhranený názor alebo sa nechcú vyjadriť zo strachu – veď čo by povedalo ich okolie. Koľkí chcú mať svadbu v kostole lebo je to pompézne a je to dnes „in“. No potom do kostola nezablúdia ani na Vianoce. Táto je hádam najpočetnejšia.

3. No a tretia skupina sú tí, čo dokázali prekročiť túto pomyselnú hranicu a sú aj ochotní vyjadriť svoj negatívny postoj.

Bolo by skutočne zaujímavé skúsiť odhadnúť počty ľudí v jednotlivých skupinách a najmä koľko je v tej prvej skutočných veriacich a koľko tých ostatných. Následne koľko je spolu tých v druhej a tretej skupine. Zrejme potom by vyplávalo na povrch aké je nespravodlivé že sa nich všetci skladáme … že sa skladáme či už na ich vieru alebo pretvárku.

Biskupi sú nervózni …

20.08.2010

Zdá sa že konečne dozrel čas na riešenie otázky financovania cirkví v našej krajine. Pozitívne vnímam najmä avizovanú celospoločenskú diskusiu. Táto veľmi chýbala pred podpisom zmluvy so Svätou stolicou a mám pocit, že RKC je z takéhoto transparentného procesu zjavne nervózna. Dala to jasne najavo obvinením Daniela Krajcera, že zverejňuje svoje úvahy pred tým, ako [...]

Hurááá … možeme smelo štrajkovať

31.07.2010

Správa o tom, že nový minister vnútra, pán Lipšic, dá preveriť postup polície pri štrajku kamionistov ma upokojil (http://ekonomika.sme.sk/c/5484599/lipsic-da-preverit-postup-policie-pri-strajku-kamionov.html). Nie kvoli štrajku samotnému, ale myslím že záležitosť má aj celkom iný rozmer. Hneď po voľbách KDH vytiahlo citlivú tému, ktorá polarizuje našu spoločnosť, [...]

Potrebuje táto spoločnosť „Vatikanske zmluvy“?

19.06.2010

Niekoľko dní po voľbách sa opäť objavujú na politickej scéne tzv. Vatikánske zmluvy. Pripomeňme si, že Základná zmluva so Svätou stolicou bola podpísaná vládou vedenou Mikulášom Dzurindom v roku 2000, bez celospoločenskej diskusie (úplné znenie zmluvy: [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Steve II

Mam rad tuto krajinu, Slovensko, moju vlast. Urobim pre nu maximum bez ohladu na to kto ju bude viest. Okrem celej rady inych dovodov aj preto ze respektujem principy demokracie a volu ludi ktori si slobodne zvolili svojich zastupcov. :-)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 22055x
Priemerná čítanosť článkov: 2206x

Autor blogu

Odkazy